Nutritious bread

Boil 1 liter of water with oil, honey, salt and . Let it swell while it cools, or during the night.

1 liter of water
2 packages yeast (100 grams)
1 cup oil (olive oil and walnut oil)
200 grams organic figs (you can switch to raisins, dates or berries)
2 deciliter organic rye flour
2 deciliter organic cut rye
1 deciliter crushed flaxseeds
1 deciliter wheat germ
1 deciliter organic sunflower seeds
2 deciliter fiber oatmeal
2 tablespoons raw sugar or honey
2 teaspoons sea salt
Wheat flour until the dough is a little sticky

Prover the dough in the bowl 30 minutes.
Add half of the dough on a baking paper on a plate.
The dough is enough for two plates of bread.
Lightly flour hands and flatten the dough evenly.
Make a grid 5x4 pieces and chip away boxes with a fork.
Prover again under a rear-cloth for 30 min.
Bake at 225 C in the middle of the oven for about 20-25 minutes.
















Plåtbröd med grundrecept från hålkakor

Koka upp 1 liter vatten med olja, honung (eller rå socker) klippt råg, havregryn, rågflingor, krossade linfrön och vetegroddar. Låt det svälla under tiden som det svalnar eller under natten.

1 liter vatten
2 paket jäst (100 gram)
1 dl olja (olivolja och valnötsolja)
200 gram ekologiska fikon (går att byta till russin, dadlar eller lingon)
2 deciliter ekologiskt rågmjöl
2 deciliter ekologisk klippt råg
1 deciliter krossade linfrön
1 deciliter vetegroddar
1 deciliter ekologiska solroskärnor
2 deciliter fiber-havregryn
2 matskedar råsocker eller honung
2 teskedar havssalt
Vetemjöl tills degen är bara lite kletig

Jäs degen i bunken 30 minuter.
Lägg halva degen på ett bakplåtspapper på en plåt.
Degen räcker till två plåtar med bröd.
Mjöla handen och platta ut degen jämnt.
Gör rutmönster och nagga rutorna med en gaffel.
Jäs igen under bakdukar i 30 min.
Grädda i 225 C i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.

Comments

Popular Posts