Midsommarafton - nu ett avslutat kapitel år 2012

http://www.svd.se/kultur/dags-for-sill-nubbe-och-shakespeare_7295399.svd

Svenska Dagbladet berättar om traditionen att fira landets längsta dag - midsommaraftonen med speciell mat och inbjudna gäster.

"Sedan 1953 är midsommarafton alltid en fredag mellan 19 och 25 juni. I år inföll sommarsolståndet, sommarens ljusaste natt i förrgår. Ibland, som nästa år, sammanfaller datumet med midsommarafton. Den kristna kyrkan bestämde på 300-talet att Johannes döpares dag skulle firas 24 juni. Sedan 2003 är kalaset flyttat till söndagen efter midsommardagen. I många länder, från Ryssland, via Italien och Spanien till våra nordiska grannar högtidlighålls eldfängt Johannes döpares födelse genom att man tänder bål, eller går i ljusprocessioner. Den persiska midsommarfesten Tirgan, firas tvärtom till vattnets ära."
Källa:http://www.svd.se/kultur/dags-for-sill-nubbe-och-shakespeare_7295399.svd

Jag smakade kräftsill idag och den var toppen!!!  Sill lärde jag mig äta efter 25-årsåldern. Det är vuxenmat och inte helt självklart att man gillar -eller vad tycker du?

"Sill eller strömming (Clupea harengus) är en art i familjen sillfiskar. Artnamnet "harengus" kommer från det latinska ordet "arengus" som betyder sandig. Strömming användes förr unikt för sådan sill som var fångad öster om en linje mellan Kalmar och den polska kusten, men används numera för de sillar som anpassats till salthalten i Östersjön, underarten Clupea harengus membras."
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sill



















http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/pask-midsommar-jul-sill---snuttefilt-at-en-hel-nation

Comments

Popular Posts